Saxat från svt.se/uppdrag granskning

Nedanstående reportage kommer från Uppdrag Granskning från idag. Jag blev sjukt ledsen, illamående och berörd när jag såg det, så jag hoppas att ni läser och känner samma upprördhet som jag gjorde. Viss kursivering är min egen.

Ida med Downs syndrom har under sju års tid blivit nerlagd på golvet i bukläge och fasthållen då hon inte lytt tillsägelser på ett av kommunens korttidsboende. Det har kallats kontrolltagning och metoden har rekommenderats av etablerade beteendeterapeuter.


NÄR IDA VAR ELVA
flyttade hon in på kommunens korttidsboende Glimten, där hon bodde två veckor i taget. En morgon uppstod en konflikt mellan Ida och personalen. Ida, som ville stiga upp tidigare än vanligt, vägrade lämna ifrån sig en väckarklocka. Personalen gjorde då en kontrolltagning.


 - Kontrolltagning, vad är det? frågade Idas mamma Gun-Britt Hellgren när personalen hörde av sig. Hon fick då veta att kontrolltagning innebär att personalen lägger ner Ida på golvet, kopplar upp armarna på ryggen och sätter ett knä på hennes rumpa. Sen håller de henne så till hon blir lugn.


IDA LADES NER
i bukläge fem gånger den morgonen. Till slut blev hon buren in i taxin och avsläppt på sin skola. Personalen på Idas skola vittnar om att Ida var mycket ledsen den morgonen. Hon var även smutsig både i ansiktet och på kläderna.


När Idas mamma rett ut vad som hänt och även pratat med personalen om vad kontrolltagninng är, tröstade hon sin dotter och sa att hon aldrig mer skulle behöva utsättas för kontrolltagning.

- Då började Ida gråta. Hon gråter nästan aldrig, men nu grät hon hejdlöst så att kroppen skakade, berättar mamma Gun-Britt.


NEDLÄGGNINGSTEKNIKEN
, som bevisligen kan leda till lägesbetingad syrgasbrist och död, användes i uppfostrande syfte. När det kom ny personal till Glimten lärde de varandra hur man la ner Ida på mage och drog upp hennes armar på ryggen. Under alla de sju år som Ida varit på Glimten hade hon blivit nerlagd på golvet och fasthållen då hon inte lytt tillsägelser.


Länsstyrelsen konstaterade i sin granskning att fara för någons liv eller hälsa inte rättfärdigat en enda nedläggning, att de snarare haft karaktären av bestraffning. Trots det säger chefen för Uppsalas stöd till funktionshindrade att behandlingen fått flickan att utvecklas.


- Avsikten har aldrig varit att på något sätt skada flickan utan avsikten har varit att hjälpa henne och då kan vi också konstatera att en utveckling har skett, och att hon finns kvar i kommunens verksamhet, säger Birgitta Fahlgren-Sylvén som är chef och arbetar med stöd för funktionshindade i Uppsala kommun.


NEDLÄGGNINGARNA
på Ida är ordinerade av den väletablerade psykologen Olle Wadström. Han har skrivit tre böcker och är flitigt anlitad som föreläsare och handledare i det som kallas kognitiv beteendeterapi. I juni 1999 träffade han Ida och följde med henne i skolan. Han konstaterade då att "hon kan bete sig helt perfekt bara hon är motiverad till det." I behandlingsprotokollet skrev han också "Om Ida sätter igång olika aggressiva aktiviteter och dylikt tag genast kontroll över henne"..."Detta sker säkrast genom att hon tvingas ligga på magen. Håll kontrollen tills hon lugnat sig plus minst 15 minuter. Inget samtal med henne under kontrolltagningen."

Efter att Olle Wadström introducerat begreppet kontrolltagning för personalen, tog det privata företaget TBK Education över. Handledarna från TBK Education hette Tomas Krusing och Tomas Björkman. Ingen av dem var utbildad psykolog.


KONTROLLTAGNINGEN
på Ida fortsatte. Personalen dokumenterade regelbundet de händelser som ledde fram till att man med våld försökte påverka Idas beteende. I en av anteckningarna står:

"Kom upp. Hade bäddat sängen, bytt om till m-rock och sa att klockan ringt. Tillsägelse tillbaks till sängen. Kom upp tre gånger till. Kontrolltagning 9+3 minuter. Kissade ner hela mattan. spottade och svor."


 Idag har TBK Education en ny vd, Bo Karlberg. När han läser anteckningarna konstaterar han att Tomas Krusing inte hade tillräckig kompetens för att delta som rådgivare. Han säger också att han blir beklämd när han blir påmind om metoderna.

- Jag tycker det är helt absurt. Det framgår inte ens att det är en nödvärnssituation. Det där är ju fullständigt uteslutet. Det skulle jag aldrig tillåta, säger han till Uppdrag gransknings reporter.


DEN ANDRE HANDLEDAREN
, Tomas Björkman, lämnade TBK och startade ett nytt företag som också arbetar med utvecklingsstörda utifrån beteendeterapeutiska principer. Personalen i hans nya företag SRK Konsultation har gjort många nedläggningar. Företaget har vid flera tillfällen kritiserats av länsstyrelsen. Bland annat då en funktionshindrad man blev nerlagd och fasthållen i tre timmar och 45 minuter. Efteråt hade mannen svårt att lyfta höger arm och ansiktet fullt av skrapsår.

När Idas föräldrar hade möte med glimtens personal var Tomas Björkman med, eftersom han som konsult en gång visat personalen hur de skulle göra. När Idas pappa, Lars-Olof Hellgren, frågade om Tomas Björkman kunde tänka sig att göra så här mot sitt eget barn så svarade han ja.

- Jag kan inte förstå hur man som professionell i det här området - i ett land där vi sen länge är så överens så att man till och med avskaffat aga - kan sitta och bekräfta att det är en okej metod att utöva nedläggning på barn som uppför sig illa, säger Idas pappa.


IDAS FÖRÄLDRAR
ville - trots det som hänt - inte polisanmäla personalen som gjort nedläggningarna. Med juristen Finn Kronsporre hjälp stämde de i stället Uppsala kommun och krävde 20 000 i skadestånd för kränkande behandling.

Men trots att länsstyrelsen konstaterat att fara för någons liv eller hälsa inte rättfärdigat en enda nedläggning, svarade kommunen att allt tvång som utövats mot Ida haft sin grund i nödsituationer.
Dessutom hävdade kommunen att föräldrarna varit informerade om metoderna. Beviset skulle vara att ordet kontrolltagning stod med i ett insatsprogram som familjen skrivit under.


DET BLEV INGEN
rättegång eller dom i tingsrätten. Men trots att kommunen bestred alla anklagelser gick man med på förlikning och gav Ida de begärda pengarna.

När Länsstyrelsen begärde att Uppsala kommun skulle uttala sig om fallet Ida fick de till svar att:
"kontrolltagningarna genomförts utifrån en vedertagen metod som glimtens huvudman valt att använda".


EFTER LÄNSSTYRELSENS KRITIK
tvingades Uppsala kommun ta tillbaka formuleringen att det skulle vara en vedertagen metod. Men de som utfört nedläggningarna jobbar vidare.

Ingen bad Ida om ursäkt eller tog avstånd från det som hänt. Inte förrän Uppdrag granskning kontaktade Uppsala kommun. Idag beklagar de Idas lidande.

reporter: Nadja Yllner

Text: Marléne Dahlin



Jag tycker att det är en förbannat vidrig handlig, och en total kränkning av den mänskliga integriteten. Ska de som har mentala funktionshinder vara tvugna att ta emot vilken jävla vidrig behandling som helst?! Som reportern i programmet frågade Birgitta Fahlgren-Sylvén " Skulle du tycka att det var acceptabelt att din man gjorde en kontolltagning på dig, för att han ansåg att du inte lytt hans instruktioner?"

Svaret på denna frågan är NEJ, och borde så vara för våra funktionshindrade medmänniskor också.


Och nu var det kört....

37-33.....

Det var spännande, men det gick inte som vi ville. FAN!

Och Mart, jag fattar att du mådde illa. JÄVLA förlängningar!!!

Straffkast H43!!!!

68.56

Gött Nordling!!!

34-33.

TVÅ MIN KVAR!!!


Tre minuter kvar!

33-32, räddning H43. HELVETE!


Straffkast AHK!

65.13 på klockan!!


32-32!!

32-31 till H43!

Och fem minuter kvar! Herreguuuud!!!

Helvetes jävla förlängningsspänning!!!

Förlängning mellan AHK och H43 nu!!!!!! Jag DÖÖÖÖÖR! Just nu 31-31!

GO AHK!!!!!!!

Tea for two

Ok, om vi bortser från den jävla helvetes förbannade äckliga snögeggan som ligger utomhus..... så är det en förbannat bra dag idag!

Solen skiner, jag har varit och fikat med Åsa o Mart, Homer äter bättre än någonsin, jag har precis ätit en hemmabakt smörgås med massa smör (fy faaan va geeöött!) och nu dricker jag en kopp te och har börjat att läsa om Harry Potter and the Deathly Hallows.

Te som egentligen inte tillhör listan över drycker jag intar mest. Snarare så gillar jag inte ens te, det känns oftast bara onödigt blaskigt och kissnödighetsframkallande. Men jag gillar konceptet te, eller den bilden jag har av tedrickande. Om kaffe för mig är vardagsslörpande och avslappnat, så är te lite av ritualbetonat. Helst vill jag ha mitt rykande hett i en fin mugg när jag har sköna, mysiga kläder på mig. Den rätta platsen för te är i en soffa, men soffan kan stå både på ett cafe eller hemma hos en kompis. Läget spelar alltså ingen roll, men det är viktigt att man har sällskap. Och viktigt är även att det är lite halvtaskigt väder ute, gärna regn och blåst. 

Så idag har jag  nästan frångått alla min principer, då jag dricker mitt te ensam, i halvobekväma kläder och med solen strålandes ute. Iofs är väl detta rätt sunt, blir lite OCD varning på det hela om man skulle kräva exakt samma premisser varje gång man ska göra sig en slät kopp te...  

För övrigt, om solen fortsätter skina så här, så hoppas jag på att det inte är långt kvar tills jag kan sitta ute på balkongen och dricka mitt te (eller någon annan nöjesvätska). Fast först måste jag nog göra något åt trägolvet, det är in dire need of rengörning och uppoljning. Men när det väl är gjort så kommer det bli lika mysigt som alltid därute igen! Och ännu mysigare kommer det bli när vädret tillåter att man kan plantera i blomsterlådorna och hänga ut dem igen. Blomsterfägring FTW! Tråkigt nog har jag ju inte världens grönaste fingrar, men det finns alltid någon kärringblomma som tål t.o.m. mitt tafatta handlag! 

Tulipanaros

Den blomstertid snart kommer....

DJ maddefakking Svante in da house!


En rejäl helkväl blev det i lördags! :



För-förfest hos Åsa - snicksnack, nakenhet, smink o partymusik!
Förfest hos Svante - Wii, öl, goa gubbar, hetta o Balsam Boys!
Hotellert - Dans, dans, fotoduckning och fulaste förolämpningen (tjejen, klipp dig och skaffa dig ett jobb)!
Skjutsning av kusin - I saved your ass from freezing Foffe !
Hämtning av partypeople - Åsa, Björs (LÅÅÅÅÅNGSAM I KÖÖÖÖÖN!!) o Negern i Silverpilen
Efterfest hos Svante - YouTubeDj:ing, vin i "konjaksglas"  , strumpjakt o stryk (fan Svante, du får ta fiiint på mig, inte slå ,)

Hemkomst kl 5 på morgonen, och ojojoj vad det var kuuuuuul! FInns inget roligare än att sitta med ett gäng underbara människor som bara får en att skratta i timtal! Tack Åsa, Björs, Svante, Negern, Håkan o Östberg för sällskapet! We must do it again soooooon!

Sen kan man ju fundera på:

* Vad tennisracket gjorde i tvättmaskinen
* Varför jag inte fick EN ENDA av mina låtönskningar uppfyllda
* Om Negern är den icke snabbe, men ömme älskare han utgav sig för att vara
* Om DJ maddefakking Svante och hans laptop ngonsin kommer att bli bokade på Tallert....



Därom tvistar de lärde!


 

Vi e partysnygga o har matchande halsband...
men VARFÖR har vi alltid samma uppställning på kort ?? 




Jag o min bästis

Vi är inte alltid snyggast, inte alltid nyktrast...



Men vi är fanimej alltid tuffast & bäst!!

Bah! Tyyyypiskt!

Ställde mig och började med en deg förut för att få lite mer gött hemmabakt bröd... men typiskt nog hade mitt falköga, som alltid kollar bäst-före-datum i affären, denna gång svikit mig. Brödmixen jag köpte hade gått ut redan innan jag köpte den. Detta medförde att degen inte jäste som den skulle, och slutade med att jag fick slänga hela skiten... typiskt!

Helvetes jävla skiiiitväder!!

Hur fan gick det här till? Hur?!! HUUUUUUUR?? Igår satt man och njöt av sommarsolen, iklädd kortbyxor och solglasögon, idag faller det flera decimeter snö! JAG SKA SKJUTA SNÖN!! Jag HATAR snö!! Helveteeeeeee!!

För då skulle det va dans, dans, dans!

Fy fan vad kul jag hade på Tallert igår! Dansade mig både svettig och euforisk, skakade rumpa som besatt helt enkelt! Hade den roligaste utekvällen jag haft på länge, kände mig både full o hög trots att jag var helt nykter och körde bil. Det måste vara det som kallas att vara hög på livet ! Och många trevliga människor träffade jag också, gamla godingar och nya bekantskaper. Och faktiskt ett och annat ögongodis också! Heta människor med svarvar i köket, me like !

Idag var det myyyyyyysigt när jag, Åsa o Homer satt på torgtrapporna, drack en kaffe och tittade på människorna som samlades för att njuta av solen. Mycket, mycket sånt hoppas jag att det blir tid och väder för snart!

Syndens näste

Det är fredag eftermiddag, jag har jobbat, dammat och skurat.... Dags för lite välförtjänt synd....


image166

Och jag tänker fan njuta av den!

Dagens lärdom

Borstar man tänderna för tätt inpå kaffedrickande, så smakar det som sekunderna efter man har kräkts .....

You are beautiful

Jag sitter och tittar på Dr.Phil, och jag blir så ledsen... En stackars stackars liten 23-årig tjej (bokstavligt talat liten, väger endast 43 kg) som är där för att hon har anorexia. Hon gråter och skakar och berättar om hur hon känner sig helt värdelös och oälskad och att ingenting hon gör är tillräckligt, hon känner sig inte tillräckligt lyckad, tillräckligt smal eller tillräckligt älskad för att kunna vara lycklig. Brevid henne sitter hennes 12-årige kusin som på tre månader har bantat ner sig 27 kg (!), men som inte anser sig ha en ätstörning.

Jag blir så ledsen att tjejer i alla åldrar och storlekar hela tiden ska känna sig otillräckliga bara för att vågen visar över 40-50 kg. Det finns inte någon möjlighet att alla ska kunna väga så lite!! Att förstöra hela sitt liv och sin kropp genom att jaga vartenda litet gram fett, hur kan det vara värt det? Genom grov bantning så lägger kroppen av, njurarna slutar fungera, cirkulationssystemet slutar fungera, ALLT lägger av. Hur kan det vara värt det? Och hur kan en sjukdom vara så vidrig och så extremt manipulativ att den tar över allt i någons liv?

Jag tycker så synd om dessa tjejer som tappar kontrollen över bantningen, som får såna inre krav på sig själva att de får en förvrängd kroppssyn och psykiska problem som förstör så mycket av, om inte hela, livet för dem....
Jag önskar att jag på något sätt kunde få dem att inse att de är underbara och vackra som de är, att livet borde handla om så mycket mer än besattheten över sin vikt. Men jag kan inte göra något.

Och jag som har mage att klaga på mina överflödskilon.

To all your friends, you're delirious
So consumed in all your doom
Trying hard to fill the emptiness
The piece is gone left the puzzle undone
That's the way it is

Huslig som få!

Denna underbara lördagsafton har jag givit vika för mina husmoderliga drifter genom att  diska, baka bröd och koka soppa. Morortssoppa och dinkelmjölsbröd med solroskärnor, nyttigt som fan och gott blev det också ! Det är så sjukt mycket godare och roligare att äta mat man lagat själv än sådant man köper, och så känner jag mig ju så otroligt duktig också .

Och faktiskt så behövde min kropp nyttig och god mat idag, I eftermiddags så skulle nämligen jag, Malin, Homer och Itza ut på en liten halvtimmes promenad och kolla på vår mosters och morbrors nya hus. Men tyvärr så gick vi lite fel i skog och mark, så promenaden blev istället två timmar lång.... . Vi var helt slut alla fyra när vi kom hem, och då hade Malin också burit Itza ett par km eftersom hon är så ung, så hon var även slut i armar och rygg.

Så nu ska det alldeles strax vara godnatt för mig, för inte nog med att jag är jättetrött, jag ska även upp 05.30 i morgon för att vi ska åka på utställning med syrrans avelshingst och unghingst. Så snark och godnatt!

Ååååååh jag vill hångla!!

Fan, här sitter man.... har haft en mysig kväll tillsammans med mina tre hundar, tacos och TV....

... och BAM, så slår hångelsuget till!! Jag är ju sugen, GADDAMMIT!


Var fan finns en snygg hångelprins när man behöver honom?! Jag har ju inte så mycket krav.... bara att han ska vara snygg, charmig, SKÄGGIG, djurvänlig, skrattglad, friluftig, uthållig, rolig, smart, väldoftande, öppen, kulinarisk, musikalisk,  ...



Vaddå, jag kräsen ?!

The return of the Gubbaudi?


Det är jääävligt anus när bilen dör mitt i ingenmansland i Hedared kl 22 en kylig torsdagsnatt, mitt på vägen....


Check check

Ok, av gårdagens lista blev..... inget gjort . Men det betyder inte att jag inte gjorde något alls, tvärtom så var jag ute i Hönsetorp hela dagen och hjälpte syrran att organisera TrimTorpet. Det tog sina timmar kan jag lova!

Men idag har jag fått gjort lite på listan, ialla fall städat och dammsugit. Och jävlar vilken skillnad det gör för humöret, jag blir så jävla nere när jag inte har ordning på mitt hem, det känns som en tyngd i själen att komma hem och man vet att det ligger en smärre jordbävning och väntar innanför dörren. Stökighet och för små kläder (som inte varit för små förut) är nog mina två största i-landsproblem...

Nu måste jag nog fokusera mig på TV:n lite, den har saknat mig

Tisdagens To Do List

* Städa
* Diska
* Dammsuga
* Damma
* Gå till apoteket
* Hämta provsvar
* Baka bröd

Ska nog inte ta allt för lång tid detta, förhoppningsvis... Får se om jag får gjort allt på samma dag, hade varit sjukt skönt om det lyckades! Lite karaktär ska jag allt försöka ha i morgon, även fast det ofta kan bli så att man sover länge och kommer på helt andra saker att göra än de jobbiga som står på listan... Sen hoppas jag ju på skönt väder också, så jag och Homer kan dra ut i skogen en timme eller så.

Idag fick jag förövrigt ett sjukt sug att se på handboll! Och om jag inte missminner mig, så har väl AHK en hemmamatch kvar? Får nog söka fakta i den allvetande sporthögen Mart om detta . Om så är fallet måste jag snoka runt på jobbet lite, har för mig att det kan finnas en biljett eller två liggandes där, sposorer som vi är....

Och som ni kanske märker så överlevde jag fredagens Göteborgsresa, med bara ett skrapat knä och en vrickad fot som krigsskada . Men i övrigt var det en otroligt mysig fyllekväll! Tack Byzze, Madilyn och Ohlsson för att ni spenderade den med mig och förgyllde den åt mig! Och extra tack till Ohlsson som lät mig slagga¨på sin (pygméanpassade) soffa! Men fy fan vad det märks att man brjar bli gammal, jag hade ju planer på att befinna mig på Marsnatta på lördagen, men ork till det kunde jag ju se mig i stjärnorna efter .  Så lördagen utspelades i det näst bästa horisontella läget, i soffan framför TV:n .

Men nu är det dags att ta sitt pick o pack och dra raeva i snarkebingen om jag ska ha någon möjlighet att klara av min lista i morgon!!