Jävla mördarråttor!

Här vaknar man upp, efter en underbart rolig fyrmannafest, bakfull, seg och glad, med en underbar valp i korgen och en skitsnygg karl i sängen....


... och så märker man att två av mina råttor löpt amok och dödat min favoritråtta, tillika deras far, Blåbär! Vad fan är det som händer??! Jag reagerade på att de slogs igår, så jag fick ryta till lite åt dem, men aldrig kunde jag tro att det skulle sluta såhär! De har förut fightats lite, men det brukar lösa sig så fort. Jag är så jävla ledsen nu, kunde jag ha förhindrat det?

Stackars lilla Blåbär, han förtjänade verkligen inte detta, Men jag måste tro på att det var något fel på honom som de kände av, jag vill inte tro på att mina råttor har dödar sin pappa av pure pleasure.. isåfall är det kanske dax att bli lite rädd....

Nyfikne Homer

Billy och Homer
Homer har precis upptäckt att vi inte är de enda som bor här


Två bebisar
Liam och Homer leker

Jag är så jävla grym!

Min suveräna väckarklocka Homer fick upp mig vid sju idag, så innan klockan var halv tio hade jag städat, dammat, dammsugit och torkat golvet i hela lägenheten! Så nu är vinkvällen med tvillingsyster Emma så förberedd det bara går.

I fuckin' rock!!

Jävla lilla anorexia valp :P

Nu har Homer kommit in i en matvägringsperiod :P. Helt normalt för valpar att testa var gränserna går, men jag blir ändå så frustrerad när han inte äter! Han som var så duktig de första dagarna! Nu är det enda han äter gräs och löv ute!

Jaja, det är ju bara att ta bort maten och vänta tills han blir riktigt hungrig. Mig veterligen har ingen hund självmant svält ihjäl sig.... men nån gång kanske ska vara den första :P?

image126

Homer, du är ingen herbivore FFS!

De vänner jag oroar mig över

* Den som blivit sviken
* Den som fått hjärtat krossat
* Den som är desperat
* Den som är olyckligt kär
* Den som dricker alldeles för mycket
* Den som stressar ihjäl sig
* Den som är sjuk

Fan, mycket ont händer mina vänner just nu. Bara så ni vet, jag tänker på er allihop. Jag oroar mig för er allihop. Och jag finns här om ni behöver mig, allihop....



I'll be there to protect you
With an unselfish love that respects you
Just call my name
And I'll be there

Blondie in da house

Jag har blivit medlem på Facebook. Jag fattar fan ingenting?


What what (in the butt)?!



Tack Björs för denna musikskatt ;)!

Läslogg klar : Check!

Fan vad skönt, blev nyss klar med läsloggen på "Litterära Föreställningsvärldar" som skulle vara inne idag. Nu är det bara att vänta med spänning på att få den rättad.... den och alla andra uppgifter vi lämnat in, inte en enda har vi fått tillbaka :P! Känns väldigt dåligt, visst att vår skolplattform har haft problem med uppdateringar, men det kan ju inte vi behöva lida SÅ HÄR länge för!

Jaja, det ordnar sig väl det med... nu kan jag bara luta mig tillbaka och ta det lugnt resten av dagen. Ska faktiskt iväg och fika med Lena, Liam och Homer på Götas uteservering. Homer behöver socialträning :)! Hoppas vädret håller i sig bara, det var ju så soligt och fint för en stund sen, nu ser det ut att vara regnvarning... huga!

Hurttakillar

Det finns inget dåligt väder, det finns ju regnkläder ; )

Inte alla indianer i kanoten....

.... för en har rymt till barnvagnen ;)

IndianMia


Jag 2 år gammal på Legoland.....

Jävla urk-hall, bort bort bort!

Nu har jag fått mina nya tapeter som äntligen ska forma om min hall so it does'nt make me throw up some in my mouth varje gång jag kommer hem. Tänkte länge och väl på vad jag ville ha för tapeter, och eftersom mitt kök och mitt vardagsrum har såpass diskreta tapeter så blev det denna:

Min hall


Lite asiatiskt stuk har den, och guldbladen kommer passa perfekt till min guldspegel och mina guldfotoramar, och det svarta kommer att matcha till min stora fotoram som ska upp på väggen. Niiice goddammit!

Underbara höst

Om det inte vore för att det blir så mycket mörkare på kvällarna, så skulle nog fan hösten vara min absoluta favoritårstid! Särskilt en dag som denna, med massa sol och klar luft. Plus att alla träd håller på att förvandlas och bli sjukt snygga....

image122


Ho ho Homer!

Haha, kommer nog inte bli så mycket annat diskuterat här i bloggen på ett tag :). Jag är så fullt uppe i mina hundar nu, och håller på att lägger grunden till att Homer ska bli en riktikgt reko hund. Grunden måste läggas med kärlek men bestämdhet, jag tolererar inte att han beter sig hur som helst bara för att han är så söt (vilket många gör med sina valpar, sen får de ett helvete när hundarna blivit vuxna och beteendet inte är lika gulligt längre :P)

Igår klarade vi av hela dagen utan en enda sanitär olycka :)! Då var matte glad och stolt! Koppelträningen går bara bättre och bättre, jag har börjat klicka in honom (se inlägget om Klickerträning om funderingar finns) och börjat vänja honom vid sådana saker som trimmning, dammsugning och föning.

Jag har även lagt upp vissa delmål för Homer ang hans lydnadsträning. Vi ska på vår första kurs (valpkurs) nu i oktober, sen kommer jag följa upp med täta strömmar av allmänlydnad, förberedande lydnad och tävlingslydnad.

Lydnad går att tävla i 4 klasser, lydnadsklass (LK) I - III och Elit. Mina mål för lydnaden ser ut så här:

2008: Lydnadsprovsdiplomerad i klass I (LPI)
2009: Lydnadsprovsdiplomerad i klass II (LPII)
2010: Lydnadsprovsdiplomerad i klass III (LPIII)

Sen får vi se hur vi gör med Elitklasserna, visst vore det förbannat häftigt att komma upp i Elit, men det tänker vi inte på förren längre fram. Allt beror ju på hur mycket kapacitet och arbetsvilja Homer har. Och jodå, jag vet att man alltid ska skynda långsamt när det gäller djur, jag är ingen novis ;). Men man ska alltid sätta upp mål att sträva emot, så får man formulera om planen om så behövs senare.

För att få ett LP diplom kr'ävs att man har tre första pris i klasserna. Med förstapris menas inte en första placering, utan att man har ett visst poängantal på de utförda momenten. I LK I och II gäller det att få 160 av 200 poäng, och i LK 3 256 av 320 poäng. Det finns, precis som i hästdressyr, även olika koeffer på momenten (koeff betyder typ svårighetsgrad. Ju högre koeff, desto svårare moment. Man tar momentets poäng gånger koeffen för att få slutpoängen)

Detta är momenten som ingår i klasserna:

LK I:
Platsliggande                               Koeff 3
Tandvisning/Tillgänglighet          Koeff 1
Linförighet                                     Koeff 4
Läggande                                      Koeff 2
Inkallande                                     Koeff 3

Ställande                                       Koeff 3

Apportering (eg. fasthållande)    Koeff 1
Hopp över hinder                         Koeff 2
Helhetsintryck                               Koeff 1

LK II:
Platsliggande                              Koeff 4
Fritt följ                                          Koeff 3
Läggande                                     Koeff 1
Inkallande med ställande         Koeff 2
Sändande med ställande         Koeff 3
Apportering                                  Koeff 2
Fritt följ över hinder                    Koeff 2
Fjärrdirigering                             Koeff 2
Helhetsintryck                             Koeff 1

LK III:
Sittande i grupp                         Koeff 2
Platsliggande                            Koeff 2
Fritt följ                                        Koeff 4
Sättande                                     Koeff 3
Inkallande med ställande
och läggande                            Koeff 4
Sändande med platsläggande
och inkallande                          Koeff 4
Apportering
och hopp över hinder              Koeff 3
Apportering av
metallföremål                           Koeff 2
Vittringsprov
och apportering                       Koeff 4
Fjärrdirigering                          Koeff 4

Jag blir nervös bara av att titta på LK III :P Tänk att denna lille skrutten ska klara av allt det:

Homer 009Homer 174

Duktiga lilla Homer

Det går riktigt bra med koppelträningen redan :)!


Söööt

Nu är han äntligen här!!

Japp, nu är han här, min tredje kille Happy Homer!! Helt underbart, och sååå söt och go är han också!! Det gick jättebra att tussa ihop honom och Beatnik och Warro, även om Beatnik lite avundsjukt kröp upp i mitt knä direkt för att visa för Homer att det minsann är han som är "Top Dog" här. Men annars har det som sagt gått jättesmidigt!

Jag och Malin åkte mot Värmlands djupa skogar runt halv tio för att hämta hem honom. Vid halv tre var vi på väg hem igen, efter kaffe, triminstruktioner och massa massa hundsnack med Chottis, Homers uppfödare. Hon är verkligen sjukt trevlig, lätt att ha att göra med och så kunnig! En riktig drömuppfödare, som jag kommer att ha nytta av genom hela Homers livstid!

Vi har koppeltränat rätt rejält idag, nervös som jag är för att ha en icke rumsren valp, så har vi varit ute massvis av gånger för att jag tolkat hans beteende som nödighet. Men inte då, endast två gånger har det "hänt" något, alla andra har varit mest upptäcksresande för Homer :P! Jaga löv, känna gräset under tassarna, försöka gnaga på allt han ser.... Men kopplet är han riktigt, riktigt duktig med redan! Det bådar gott för framtiden... ;). Jag var ute med alla tre hundarna på en sista kissrunda nyss. Det var en underbar känsla med tre hundar, jag har längtat efter det så länge nu.

Nu ska vi dock sova allihop. Beatnik och Warro är som vanligt placerade i sängen, och jag hade bäddat för Homer i korgen brevid sängen, eftersom jag är lite orolig att han skulle skada sig om han ramlade ur sängen. Men icke att han ville ligga där, utan han har istället placerat sig UNDER min säng. Jaja, så länge han känner sig lugn och trygg är väl det OK för mig ;).

Till sist, några mobilbilder. Bättre bilder kommer när jag laddat över dem från kameran!

Homer 1:1

Lite nyvaken.....


 

Homer 1:2

 Totalt avslappnad!!

Homer o Beatnik

Det kan vara rätt mysigt med en ny bror....  



 

Warro

..... fast Warro håller gärna sitt avstånd ;)!

Spiderpig, Spiderpig.....

... does whatever a Spiderpig does!!!

SpiderPig

Ibland är jag inte fullt lika snygg som vanligt ;)

(Kortet är från premiären av SpiderMan 3. Sulan ville inte sitta brevid mig. Kan INTE förstå varför :P!)

Gah! Trött!!

Fejat och donat hela kvällen, byggt mer bokhyllor och sorterat böcker. Är trött nu, men har iaf sjukt snyggt hemma :)! Ska beställa tapeter till min urkiga hall i morgon, jag mår fan fysiskt illa av att titta på den där jävla blommiga bården. Hur i HELVETE kan någon över 12 år välja att tapetsera med en sån??  

Förmiddagen spenderades på Mjörnvallen, där jag fick kliva in och ta över ansvaret för kulstötningen. Det är kul att leka och retas med barnen. Eller, får man kalla dem barn längre, när de är 14 år gamla? Får väl börja säga ungdomarna istället, men de flesta är ju så små så små..... Sista dagen på VFU i morgon, sedan ska jag inte tillbaka dit innan nästa år. Lite trist, jag har verkligen kommit in i klasserna och i arbetslaget. Och mina små bråkpojkar, dem vill jag ju fortsätta vara med! Sebbe, Kenan, Alex, Anton, Oliver, Amil, Mardos, Chris osv, så söta och båkiga att man bara vill krama ihjäl dem, ungjävlarna ;)!

Snart kan jag förresten börja räkna timmarna tills Homer kommer hem !! Kl 9 på lördag drar jag o Malin upp mot de värmländska skogarna för att plocka hem honom. Wiiiiie!!!!

Förresten, troligtvis blir det fest i helgen! De tre musketörerna ska återförenas, och det kan bara gå illa ;). Får se om man stannar i lägenheten, eller om vi kanske gör stan osäker. Beror på hur bekväm och kärring jag känner mig på lördag, inte alltid man vill ge sig ut bland allt slödder....

Näpp, nu får det nog fan vara sovdags! TråkÅke ringer mig i morgon vid 7, så vi ska ut och traska med våra hundar. Visserligen gött att komma upp tidigt och börja dagen, men när man inte börjar i skolan innan 11 så känns det liiiite surt......


Vill ha en sådan dörrskylt

136508-113

R I P Sigbritt

Fy fan, det värsta med att ha djur är att man måste ta ansvaret att veta när det är dags att låta dem lämna detta liv. Att ha kvar ett djur som inte är riktigt friskt är själviskt och rent plågeri. Men att ta bort dem är också rent plågeri, för en själv....

Min lilla gerbil Sigbritt är just nu på sin sista resa, hon får sluta sitt liv i Hönsetorp. Hon har varit ruggig i pälsen, inte intresserad av sin omgivning och sovit massor i några dagar. Och idag satt hon bara och flåsade. Då fick det vara nog. Det skulle inte vara annat än i rent själviskt syfte som jag skulle ha kvar henne. Tanken på att hon kanske skulle sitta och plågas ihjäl i sin bur var skrämmande nog. Så jag packade ner henne i råttornas transportbur och la ner en tom toarulle, hennes favorittuggsak. Hon blev överlycklig, och en liten glimt tändes i hennes små pepparkornsögon när hon förtjust började gnaga sönder den.

Men jag tog det hårda, men ändå så lätta och rätta, beslutet att låta henne somna in för gott.

Älskade lilla Sigbritt.....


image112

POM

Igår skulle Pelle fyllt 31 år....

Grattis på födelsedagen älskling

Klickkillar

Klickträning gång tre är avklarad, och jag är så nöjd med Beatnik! Han putter på bollen som en galning, och jag började lära in ett nytt trick idag: PANG/död! Alltså att när jag "skjuter" honom med handen, så ska han lägga sig på rygg och spela död. Kom en bra bit på väg redan idag. Smaaart hund!

Så här trötta kan man vara efter en ordentlig klickträning :)!

Klickkillar



I morgon:
Mot Kristinehamn och hälsa på Homer! Hurra!! Håll bara tummarna för att jag ska hitta dit och tillbaka, åker nämligen utan vare sig sällskap eller kartläsare i morgon.... HUR ska det gå :P??

Responsarbete

Höstterminens första inlämningsuppgift är att skriva en berättelse om en händelse från sin skoltid, om en speciell klasskamrat man kommer ihåg. Jag lägger ut min berättelse här. Om någon vill ge respons, lämna en kommentar, maila, smsa eller skriv ett handskrivet brev med sirlig skrivstil och droppa det i brevlådan ; ).

"Jag stod i mina föräldrars blåtapetserade kök och plockade pålägg ur det brummande 70-tals kylskåpet. Utanför fönstret hade mörkret lagt sig, och vinden blåste genom grannens stora björk. Jag placerade skinka och ost på vårt köksbord och sträckte mig åter mot kylskåpet för att plocka ut sallad och majonnäs, sedan stängde jag kylskåpsdörren och satte mig vid bordet. Mekaniskt sträckte jag mig efter brödet för att färdigställa den smörgås som jag visste att jag behövde, men som jag egentligen inte var sugen på. Hunger var inte en känsla som jag hade känt på länge, inte sedan jag fick veta om pappa.


Pappa hade någon vecka tidigare fått diagnosen kronisk lymfatisk leukemi, blodcancer i vardagligt tal. Men det var inget vardagligt med detta, det fanns ingen möjlighet att få in det i huvudet som någonting man skulle behöva leva med. Min pappa hade alltid varit sinnebilden av en stark och frisk man, jag kunde inte ens minnas att han varit förkyld någon gång. Och nu hade man fått detta slag i magen, denna diagnos som inte kunde kännas som någonting annat än en dödsdom.


Så nu satt jag vid bordet, och försökte få i mig någonting ätbart. Tankarna snurrade som uppretade getingar i huvudet på mig, och jag visste inte hur jag skulle kunna ta mig ur mitt svarta sinnelag. Mamma och pappa var inte hemma, så där kunde jag inte finna något stöd just nu.


Då ringde telefonen. Med en suck reste jag på mig för att svara på någonting jag antog var ett telemarketingsamtal, då de brukade komma i strid ström vid den tiden på kvällen. Men samtalet jag svarade på, var någonting helt annat


-         Ja, det är Mia.

-         Hej, det är Daniel.


Under en helt konfys tiondels sekund rabblade mitt minne upp alla Daniel jag kände, och jämförde deras röster med den som var i andra änden på luren. Men ingen röst passade riktigt in. Men helt plötsligt gick det upp ett ljus. Givetvis tillhörde rösten min klasskamrat Byzze, som i verkligheten hette just Daniel. Vi hade varit bekanta i ca ett och ett halvt år, sedan vi började i samma klass i högstadiet. Byzze var en människa som många hade förutfattade meningar om, både lärare och elever. Han var och är i själ och hjärta en hårdrockare, klädd i läder och nitar och med långt mörkt hår och nästan lika långt skägg. Han såg rätt hård och lite farlig ut, men under den svarta läderytan klappade ett hjärta av lysande guld.


Men just vid det tillfället kände jag honom ändå inte så bra, vi pratade väl i skolan, men umgicks inte på fritiden. Detta var första gången han ringt hem till mig, och det gjorde situationen ännu mer bisarr. Men det korta samtalet som följde raderade snabbt den surrealistiska känslan, och ändrade vår relation för all framtid.


-         Jo.... började Daniel. Jag hörde precis om din pappa.... Och jag ville bara säga, att om det är någonting, vadsomhelst som jag kan göra för dig, så finns jag här. Om du vill bli uppmuntrad, ha en axel att gråta mot, en vän att skratta med eller bara någon att fika med, så är jag bara ett samtal bort.


Jag vet ännu idag inte vad jag svarade på detta. Jag vet bara att vi fortsatte att prata i ett par minuter till, sedan lade vi på luren och jag satte mig vid bordet igen. Utanför fönstret var mörkret fortfarande kompakt och vinden ven kall och hård runt husknuten. Men inuti mig hade mitt personliga mörker tillfälligt skingrats och ersatts av ett strålande ljus som värmde och lyste upp även de svartaste hörnen av min själ.


Och från denna dag har jag alltid vetat att trots att han numera är geografiskt långt ifrån mig, så är han aldrig mer än ett samtal bort. Min starka, underbara vän, hårt förpackad i nitar och läder. "


Byzze, om du läser detta.... Tack som fan.

Klick klick!

Jag och Beatnik har börjat på en klickerkursVinna Hundcenter, och det är så otroligt kul!

För er som inte vet, en klicker är ett belöningssätt som har sina grunder i både klassisk och operant inlärning

* Klassisk inlärning = händelse → beteende, Pavlov
* Operant inlärning = beteende → händelse, el. action → reaction, Skinner

Alltså, klickerträning går ut på att studera hundens (eller hönans, eller hästens osv) beteende och belöna vid rätt tillfälle. En klicker är en liten "låda" som, just det, klickar när man trycker på den. Den finns i flera olika utföranden, men min ser ut så här:

image110


Klickerträningen har tre huvudord som man måste följa för att lyckas med träningen. Det är

1. Timing - att man lär sig att klicka vid rätt tillfälle
2. Kriterie - att man sätter upp tillräckligt höga krav för just den hunden man tränar med
3. Förstärkningsfrekvens - att man får hunden att lyckas många gånger under kort tid, och därigenom kan belöna den mycket.

Det finns även tre olika sätt att tillämpa klickern på. Det är

* Shaping, där hunden själv får komma på vad man vill
* Lockning, där man lockar med belöning för att få ett beteende
* Targeting, där hunden lär sig att nudda och/eller följa ett föremål

Det jag gillar så mycket med denna träningsmetod, är att det är så mjukt och snällt mot hunden. Nej används absolut inte under klickerträningen, utan man väntar istället ut att hunden gör rätt, och då får den sin belöning. Och vad som är ännu bättre, är att Beatnik älskar det! Han tycker att det är skitkul att träna (kan kanske även ha ngt att göra med att jag belönar honom med bitar av köttbulle när han gör rätt ;) ). Och han är sååå jävla lättlärd! Ska bli kul att fortsätta med klickerträningen på andra övningar också, och att lära in det på Homer och se hur det bli när de får kunskaperna redan som valp, och inte vid 9 års ålder som med Beatnik!