Saxat från svt.se/uppdrag granskning

Nedanstående reportage kommer från Uppdrag Granskning från idag. Jag blev sjukt ledsen, illamående och berörd när jag såg det, så jag hoppas att ni läser och känner samma upprördhet som jag gjorde. Viss kursivering är min egen.

Ida med Downs syndrom har under sju års tid blivit nerlagd på golvet i bukläge och fasthållen då hon inte lytt tillsägelser på ett av kommunens korttidsboende. Det har kallats kontrolltagning och metoden har rekommenderats av etablerade beteendeterapeuter.


NÄR IDA VAR ELVA
flyttade hon in på kommunens korttidsboende Glimten, där hon bodde två veckor i taget. En morgon uppstod en konflikt mellan Ida och personalen. Ida, som ville stiga upp tidigare än vanligt, vägrade lämna ifrån sig en väckarklocka. Personalen gjorde då en kontrolltagning.


 - Kontrolltagning, vad är det? frågade Idas mamma Gun-Britt Hellgren när personalen hörde av sig. Hon fick då veta att kontrolltagning innebär att personalen lägger ner Ida på golvet, kopplar upp armarna på ryggen och sätter ett knä på hennes rumpa. Sen håller de henne så till hon blir lugn.


IDA LADES NER
i bukläge fem gånger den morgonen. Till slut blev hon buren in i taxin och avsläppt på sin skola. Personalen på Idas skola vittnar om att Ida var mycket ledsen den morgonen. Hon var även smutsig både i ansiktet och på kläderna.


När Idas mamma rett ut vad som hänt och även pratat med personalen om vad kontrolltagninng är, tröstade hon sin dotter och sa att hon aldrig mer skulle behöva utsättas för kontrolltagning.

- Då började Ida gråta. Hon gråter nästan aldrig, men nu grät hon hejdlöst så att kroppen skakade, berättar mamma Gun-Britt.


NEDLÄGGNINGSTEKNIKEN
, som bevisligen kan leda till lägesbetingad syrgasbrist och död, användes i uppfostrande syfte. När det kom ny personal till Glimten lärde de varandra hur man la ner Ida på mage och drog upp hennes armar på ryggen. Under alla de sju år som Ida varit på Glimten hade hon blivit nerlagd på golvet och fasthållen då hon inte lytt tillsägelser.


Länsstyrelsen konstaterade i sin granskning att fara för någons liv eller hälsa inte rättfärdigat en enda nedläggning, att de snarare haft karaktären av bestraffning. Trots det säger chefen för Uppsalas stöd till funktionshindrade att behandlingen fått flickan att utvecklas.


- Avsikten har aldrig varit att på något sätt skada flickan utan avsikten har varit att hjälpa henne och då kan vi också konstatera att en utveckling har skett, och att hon finns kvar i kommunens verksamhet, säger Birgitta Fahlgren-Sylvén som är chef och arbetar med stöd för funktionshindade i Uppsala kommun.


NEDLÄGGNINGARNA
på Ida är ordinerade av den väletablerade psykologen Olle Wadström. Han har skrivit tre böcker och är flitigt anlitad som föreläsare och handledare i det som kallas kognitiv beteendeterapi. I juni 1999 träffade han Ida och följde med henne i skolan. Han konstaterade då att "hon kan bete sig helt perfekt bara hon är motiverad till det." I behandlingsprotokollet skrev han också "Om Ida sätter igång olika aggressiva aktiviteter och dylikt tag genast kontroll över henne"..."Detta sker säkrast genom att hon tvingas ligga på magen. Håll kontrollen tills hon lugnat sig plus minst 15 minuter. Inget samtal med henne under kontrolltagningen."

Efter att Olle Wadström introducerat begreppet kontrolltagning för personalen, tog det privata företaget TBK Education över. Handledarna från TBK Education hette Tomas Krusing och Tomas Björkman. Ingen av dem var utbildad psykolog.


KONTROLLTAGNINGEN
på Ida fortsatte. Personalen dokumenterade regelbundet de händelser som ledde fram till att man med våld försökte påverka Idas beteende. I en av anteckningarna står:

"Kom upp. Hade bäddat sängen, bytt om till m-rock och sa att klockan ringt. Tillsägelse tillbaks till sängen. Kom upp tre gånger till. Kontrolltagning 9+3 minuter. Kissade ner hela mattan. spottade och svor."


 Idag har TBK Education en ny vd, Bo Karlberg. När han läser anteckningarna konstaterar han att Tomas Krusing inte hade tillräckig kompetens för att delta som rådgivare. Han säger också att han blir beklämd när han blir påmind om metoderna.

- Jag tycker det är helt absurt. Det framgår inte ens att det är en nödvärnssituation. Det där är ju fullständigt uteslutet. Det skulle jag aldrig tillåta, säger han till Uppdrag gransknings reporter.


DEN ANDRE HANDLEDAREN
, Tomas Björkman, lämnade TBK och startade ett nytt företag som också arbetar med utvecklingsstörda utifrån beteendeterapeutiska principer. Personalen i hans nya företag SRK Konsultation har gjort många nedläggningar. Företaget har vid flera tillfällen kritiserats av länsstyrelsen. Bland annat då en funktionshindrad man blev nerlagd och fasthållen i tre timmar och 45 minuter. Efteråt hade mannen svårt att lyfta höger arm och ansiktet fullt av skrapsår.

När Idas föräldrar hade möte med glimtens personal var Tomas Björkman med, eftersom han som konsult en gång visat personalen hur de skulle göra. När Idas pappa, Lars-Olof Hellgren, frågade om Tomas Björkman kunde tänka sig att göra så här mot sitt eget barn så svarade han ja.

- Jag kan inte förstå hur man som professionell i det här området - i ett land där vi sen länge är så överens så att man till och med avskaffat aga - kan sitta och bekräfta att det är en okej metod att utöva nedläggning på barn som uppför sig illa, säger Idas pappa.


IDAS FÖRÄLDRAR
ville - trots det som hänt - inte polisanmäla personalen som gjort nedläggningarna. Med juristen Finn Kronsporre hjälp stämde de i stället Uppsala kommun och krävde 20 000 i skadestånd för kränkande behandling.

Men trots att länsstyrelsen konstaterat att fara för någons liv eller hälsa inte rättfärdigat en enda nedläggning, svarade kommunen att allt tvång som utövats mot Ida haft sin grund i nödsituationer.
Dessutom hävdade kommunen att föräldrarna varit informerade om metoderna. Beviset skulle vara att ordet kontrolltagning stod med i ett insatsprogram som familjen skrivit under.


DET BLEV INGEN
rättegång eller dom i tingsrätten. Men trots att kommunen bestred alla anklagelser gick man med på förlikning och gav Ida de begärda pengarna.

När Länsstyrelsen begärde att Uppsala kommun skulle uttala sig om fallet Ida fick de till svar att:
"kontrolltagningarna genomförts utifrån en vedertagen metod som glimtens huvudman valt att använda".


EFTER LÄNSSTYRELSENS KRITIK
tvingades Uppsala kommun ta tillbaka formuleringen att det skulle vara en vedertagen metod. Men de som utfört nedläggningarna jobbar vidare.

Ingen bad Ida om ursäkt eller tog avstånd från det som hänt. Inte förrän Uppdrag granskning kontaktade Uppsala kommun. Idag beklagar de Idas lidande.

reporter: Nadja Yllner

Text: Marléne Dahlin



Jag tycker att det är en förbannat vidrig handlig, och en total kränkning av den mänskliga integriteten. Ska de som har mentala funktionshinder vara tvugna att ta emot vilken jävla vidrig behandling som helst?! Som reportern i programmet frågade Birgitta Fahlgren-Sylvén " Skulle du tycka att det var acceptabelt att din man gjorde en kontolltagning på dig, för att han ansåg att du inte lytt hans instruktioner?"

Svaret på denna frågan är NEJ, och borde så vara för våra funktionshindrade medmänniskor också.


Kommentarer
Postat av: Åsa

Helt jävla sjukt! Fan va förbannad jag blir!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback